3 min read

De NIS2-richtlijn: Wat is het precies en hoe kun je er aan voldoen?

De NIS2-richtlijn: Wat is het precies en hoe kun je er aan voldoen?

De toenemende dreiging van cyberaanvallen en onze groeiende afhankelijkheid van digitale systemen hebben geleid tot de goedkeuring van de NIS2-richtlijn door het Europees Parlement. Deze Europese richtlijn heeft als doel de cybersecurity in heel Europa te verbeteren en betekent dat veel bedrijven binnenkort hun cybersecurity op orde moeten hebben. In dit blogartikel ontdek je wat de NIS2-richtlijn inhoudt, wie ermee te maken krijgt en welke stappen jij kunt nemen om zowel jezelf als je klanten veilig te houden.

Lees meer informatie over de NIS2-richtlijn op onze NIS2-landingspagina.

Wat is de NIS2-richtlijn?

De NIS2-richtlijn, oftewel de tweede generatie van de Network and Information Systems-richtlijn, is opgesteld om een hoog beveiligingsniveau van netwerk- en informatiesystemen in de hele Europese Unie te waarborgen. Deze richtlijn is een verbeterde versie van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit 2016, die voornamelijk van toepassing was op grote bedrijven en organisaties die essentiële diensten aanboden. Met de NIS2-richtlijn wordt de reikwijdte uitgebreid naar diverse sectoren, waaronder banken, zorginstellingen, vervoerders, fabrieken en ook MSP's.

Wanneer treedt de NIS2-richtlijn in werking?

De Europese lidstaten moeten de richtlijn omzetten naar lokale wetgeving, en in Nederland wordt dit de NIB2 (Netwerk- en Informatiebeveiliging) genoemd. Hoewel de Nederlandse wetgeving naar verwachting in het najaar van 2024 van kracht zal worden, is het raadzaam om je als organisatie alvast voor te bereiden op deze veranderingen.

Zorgplicht en meldplicht

De NIS2-richtlijn omvat twee belangrijke verplichtingen: de zorgplicht en de meldplicht.

  • De zorgplicht legt de verantwoordelijkheid bij organisaties om hun volledige infrastructuur veilig te stellen en te houden. Dit betekent onder andere dat organisaties moeten beschikken over middelen om het netwerkverkeer te monitoren. Het voldoen aan de ISO 27001-norm kan een vereiste worden, wat voor veel organisaties een aanzienlijke investering met zich meebrengt.

  • De meldplicht vereist dat organisaties cyberincidenten, zoals datalekken, ransomware-aanvallen of misbruik van kwetsbaarheden, moeten melden. Door deze meldplicht kunnen bedrijven van elkaar leren en hun beveiligingsmaatregelen optimaliseren.

Sancties bij niet-naleving

Essentiële organisaties die niet voldoen aan de eisen van de NIS2-richtlijn kunnen beboet worden met maximaal 10 miljoen euro of 2 procent van hun wereldwijde jaaromzet. Bovendien kunnen personen met relevante autoriteit of verantwoordelijkheid op het gebied van cybersecurity persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het niet naleven van de richtlijn.

Security in kaart brengen

Veel organisaties zullen aan de slag moeten om hun cybersecurity naar een volwassen niveau te tillen. Het is van essentieel belang om te beoordelen hoe volwassen je huidige cybersecurity is. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

  1. Is er een beleid voor informatiebeveiliging?
  2. Zijn medewerkers zich bewust van de risico's en kunnen ze bijvoorbeeld phishingmails herkennen?
  3. Worden consequent beveiligingsmaatregelen zoals multifactor-authenticatie toegepast?
  4. Hoe staat het met Identity en Access Management (IAM)?

Hoe IRIS one kan ondersteunen bij het naleven van de NIS2-richtlijn

IRIS kan je als strategisch ICT-dienstverlener helpen bij het naleven van de NIS2-richtlijn en het implementeren van de vereiste beveiligingsmaatregelen. Hieronder enkele voorbeelden van onze diensten:

1. Beoordeling en advies: wij kunnen organisaties helpen bij het beoordelen van hun huidige cybersecurityniveau en het identificeren van eventuele hiaten ten opzichte van de NIS2-richtlijn. We kunnen een grondige analyse uitvoeren van de infrastructuur, processen en beleidsmaatregelen van jouw organisatie. Op basis van deze evaluatie kunnen we gedetailleerd advies geven over welke stappen moeten worden genomen om te voldoen aan de richtlijn. Vraag de gratis analyse hier aan. 

2. Implementatie van beveiligingsmaatregelen: we kunnen je helpen bij het implementeren van de vereiste beveiligingsmaatregelen die voortvloeien uit de NIS2-richtlijn. We kunnen helpen bij het opzetten van effectieve monitoring- en detectiesystemen, het implementeren van multifactor-authenticatie, het verbeteren van identity en access management (IAM) en het opstellen van informatiebeveiligingsbeleid dat voldoet aan de ISO 27001-normen. Door nauw samen te werken kunnen we op maat gemaakte oplossingen bieden die passen bij jouw specifieke behoeften en infrastructuur.

3. Security Operation Centers (SOC's): we kunnen ook zogeheten SOC's opzetten en beheren voor organisaties. Een SOC is een centraal punt waar beveiligingsspecialisten verdachte activiteiten monitoren en reageren op mogelijke cyberdreigingen. Door gebruik te maken van geavanceerde beveiligingstechnologieën, zoals SIEM (Security Information and Event Management) en geautomatiseerde incidentrespons, kunnen SOC's je helpen bij het tijdig identificeren en aanpakken van beveiligingsincidenten. Dit helpt bij het voldoen aan de meldplicht die voortvloeit uit de NIS2-richtlijn.

4. Training en bewustwording: IRIS one biedt trainingen en bewustwordingsprogramma's aan je medewerkers om hen te informeren over de risico's van cyberaanvallen en hen te helpen bij het herkennen van mogelijke dreigingen, zoals phishingmails. Door medewerkers bewust te maken van best practices op het gebied van cybersecurity, kun je de menselijke factor versterken en daarmee de algehele beveiliging verbeteren.

5. Onderhoud en continue ondersteuning: De NIS2-richtlijn vereist dat organisaties voortdurend werken aan het verbeteren van hun cybersecurity. IRIS one kan onderhouds- en supportdiensten bieden om ervoor te zorgen dat de beveiligingsmaatregelen up-to-date blijven en effectief blijven werken. We kunnen proactief monitoren op nieuwe dreigingen, beveiligingsupdates doorvoeren en incidentresponsplannen bijwerken om te voldoen aan de evoluerende cybersecurity-uitdagingen.

Conclusie

Met de NIS2-richtlijn wil de Europese Unie de cybersecurity verbeteren en zorgen voor een hoog beveiligingsniveau van netwerk- en informatiesystemen in Europa. Hoewel we nog niet exact weten hoe de richtlijn in de Nederlandse wetgeving zal worden verankerd, is het raadzaam om alvast de benodigde beveiligingsmaatregelen te implementeren. Door proactief te acteren en de cybersecurity-volwassenheid van jouw organisatie te verhogen, creëer je een veilige digitale werkomgeving en bescherm je waardevolle bedrijfsinformatie.