Blijf op de hoogte van het laatste nieuws | IRIS one

Change Management: De Sleutel tot Succesvolle Digitale Transformatie

Geschreven door Lars van Tilburg | Aug 29, 2024 7:31:47 PM

In de snelle wereld van technologie en digitalisering is verandering de enige constante. Of het nu gaat om het implementeren van een nieuwe cloud-omgeving, het upgraden van een netwerk, of het integreren van AI-gedreven oplossingen, het succes van deze technische initiatieven wordt uiteindelijk bepaald door hoe goed een organisatie omgaat met verandering—en dat is waar change management om de hoek komt kijken.

Diepgaande Kennis van de Organisatie IS Essentieel

Vaak denken bedrijven dat de juiste technische oplossing hen automatisch naar succes zal leiden. Hoewel geavanceerde technologieën cruciaal zijn, is het begrijpen van de unieke werkprocessen, de branche en het technische volwassenheidsniveau van een organisatie minstens zo belangrijk. Elke organisatie heeft haar eigen dynamiek, werkwijze, en mate van technische volwassenheid. Zonder deze elementen goed te begrijpen, kan zelfs de beste technische oplossing in de praktijk falen.

Bij IRIS one geloven we dat elke technische verandering begint met een grondige verkenning van de organisatie. We noemen deze fase "Bouwen." In deze fase brengen we de specifieke behoeften en wensen van een bedrijf in kaart en analyseren we de bestaande infrastructuur en werkprocessen. Een technische oplossing kan nog zo geavanceerd zijn, maar als deze niet aansluit bij de dagelijkse praktijk van de gebruikers, zal de adoptie laag zijn en de return on investment teleurstellend.

MATE VAN ONDERSTEUNING BEPALEN

Een belangrijk aspect van succesvolle change management is het vinden van de juiste balans in de samenstelling van de diensten. Voor sommige organisaties is een self-service model ideaal—het geeft werknemers de vrijheid om zelf problemen op te lossen en snel toegang te krijgen tot hulpbronnen. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie met een technisch onderlegde medewerkersgroep die graag zelf oplossingen zoekt en toepast.

Aan de andere kant zijn er bedrijven waar 24/7 support onmisbaar is. Voor organisaties in sterk gereguleerde sectoren, zoals de gezondheidszorg, waar elke technische fout serieuze gevolgen kan hebben, is directe en persoonlijke ondersteuning van vitaal belang. Bij IRIS one stemmen we onze dienstverlening daarom af op de behoeften van de klant en zorgen we ervoor dat de juiste mix van self-service en persoonlijke ondersteuning wordt geleverd. Dit noemen we "Koers houden", waarbij onze toegewijde engineers  zorgen voor de juiste begeleiding en optimale ondersteuning.

Downtime Minimaliseren & zorgvuldige overdracht

Voor een succesvolle adoptie is het essentieel om downtime tot een absoluut minimum te beperken en dit zorgvuldig af te stemmen met de klant. Niets is frustrerender voor medewerkers dan onverwachts niet verder te kunnen werken. Dit leidt niet alleen tot productiviteitsverlies, maar kan ook resulteren in negatieve ervaringen die het vertrouwen in de nieuwe technologie ondermijnen.

Bij IRIS one hebben we veel ervaring in het plannen van implementaties op momenten die de minste verstoring veroorzaken. We kiezen voor onderhoudsmomenten buiten piekuren en voeren uitgebreide tests uit om zeker te zijn dat de impact minimaal is. Daarnaast zorgen we ervoor dat er een naadloze overdracht plaatsvindt van het projectteam naar de verantwoordelijke binnen de organisatie, zodat zij volledig op de hoogte zijn van de nieuwe systemen en processen. Deze interne overdracht is cruciaal. We zorgen ervoor dat niet alleen de verantwoordelijke bij de klant goed wordt ingewerkt, maar dat ook alle relevante collega's betrokken worden. Bij grotere organisaties met meerdere vestigingen, zoals Quadrant Kindercentra, hebben we samen met de klant zelfs interne ‘coaches’ ingezet. Dit zijn medewerkers op elke vestiging die ons adoptieprogramma in korte tijd succesvol konden uitrollen, waardoor de transformatie efficiënt en vlekkeloos verliep.

Een gedegen aanpak helpt niet alleen om downtime te minimaliseren, maar ook om ervoor te zorgen dat iedereen klaar is om met de nieuwe technologie te werken zodra deze wordt uitgerold. Door de juiste mensen op het juiste moment te betrekken, kun je de adoptie versnellen en zorgen voor een soepele overgang naar de nieuwe werkwijze.

Technologie Is Zo Sterk Als Haar Gebruikers

Bij elke digitale transformatie, met name ook bij AI-gedreven oplossingen, is het essentieel om te onthouden dat technologie slechts een hulpmiddel is. Het zijn uiteindelijk de mensen die ermee werken, die het succes ervan bepalen. AI kan bijvoorbeeld helpen om complexe data-analyse sneller en efficiënter te maken, maar als de eindgebruikers niet begrijpen hoe de technologie werkt of er geen vertrouwen in hebben, zal de oplossing nooit zijn volledige potentieel bereiken. Dit vraagt om een zorgvuldige adoptieplanning, training en communicatie. Het creëren van een cultuur van acceptatie en adoptie is cruciaal. 

Onze VISIE: De Raket die Jouw Bedrijf Vooruit Helpt

Onze branding bij IRIS one maakt gebruik van een raket als symbool voor digitale transformatie en dat is niet alleen omdat dit er gaaf uit ziet. Net als bij een raketlancering, vereist elke succesvolle implementatie van een technische oplossing specifieke parameters en afstemming. Het gaat erom de juiste voorwaarden te creëren en de controle te hebben over de reis—en dat is precies wat wij doen met onze drietrapsraket-methode:

  1. Bouwen: Samen brengen we jouw behoeften en wensen in kaart en kiezen we de beste oplossing.
  2. Lanceren: We implementeren de gewenste oplossing op een naadloze manier, zodat de overgang vloeiend verloopt zonder verstoring van het dagelijkse werk.
  3. Koers houden: Na de lancering zorgen we voor doorlopende begeleiding en ondersteuning om de oplossing optimaal te (blijven) benutten.

Elke organisatie is anders en elke "lancering" vraagt om een eigen unieke aanpak. De raket gaat immers pas echt vliegen als jij weet hoe hij bestuurd moet worden. Door een vertrouwd proces met vaste stappen, lukt het onze bevlogen engineers keer op keer om diverse typen organisaties een succesvolle transformatie te laten doormaken in hun IT, Telecom, Connectivity en Cybersecurity. 

Klaar Voor Vooruitgang? Let's Go!

Verandering is niet eenvoudig, maar met de juiste partner is het absoluut haalbaar. Bij IRIS one stroomlijnen we jouw verandering en zorgen we voor een veilige en productieve toekomst voor jouw bedrijf. Of het nu gaat om IT, telefonie, netwerken of cybersecurity, wij helpen je van A tot Z bij jouw digitale transformatie.

Wil jij écht vooruitgaan met je bedrijf? Dan is IRIS one de partner die je zoekt. Let's go!

Vraag vandaag nog advies aan en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen bij een succesvolle verandering en transformatie. Samen creëren we de verandering die jouw bedrijf nodig heeft voor een veilige en productieve toekomst.