Werken op kantoor in deze tijd… werkt dat? 7 actuele aandachtspunten

Op lange afstand werken gaat in veel gevallen prima is de laatste maanden gebleken. Maar werken op anderhalve meter van je collega’s is een stuk uitdagender. Nu er weer meer files aan het ontstaan zijn vanwege toenemend woon-werkverkeer leek het ons zinvol om deze zes aandachtspunten met je te delen. Welke van de zeven ga jij met je collega’s bespreken?

Het gebruik van de lift

Je komt het kantoor binnen. Raak je het liftknopje nu wel of niet aan met je vinger? En met hoeveel collega’s of klanten kan je eigenlijk in de lift staan? Bruikbare tips rondom het liftgebruik kun je op deze link van Kone terugvinden. Daar lees je onder andere dat het beter is om in deze kleine afgesloten ruimte niet te praten, want anderhalve meter afstand houden lukt lang niet altijd. De trap nemen misschien?

Richt de werkplekken anders in

Anderhalve meter is de norm, maar je moet elkaar ook kunnen passeren. Zo zullen er veel gezamenlijke bureaus zijn waar dat een uitdaging wordt. Dus ga niet met z’n zessen aan een tafel zitten, maar met z’n drieën en bij voorkeur schuin tegenover elkaar. Anders inrichten kan ook betekenen dat je gekoppelde bureautafels uit elkaar haalt zolang de ruimte dit toelaat.

Hybride vergaderingen

Stel dat je met negen collega’s wilt vergaderen dan heb je om een beetje vrij te kunnen bewegen waarschijnlijk meer ruimte nodig dan anderhalve meter. Je zult er al snel achter komen dat je zo’n vijfentwintig tot dertig vierkante meter nodig hebt. Zo groot zijn de meeste vergaderruimtes niet. Beter is om bijvoorbeeld 50% van de collega’s via Microsoft Teams te laten deelnemen.

Verleen alleen toegang als er een werkplek geboekt is

Er zullen genoeg kantoren zijn die niet groot genoeg zijn om al het personeel op anderhalve meter afstand te laten werken, bijvoorbeeld bij bedrijven waar veel kantoortuinen zijn. Zorg in die gevallen dat er alleen toegang verleend wordt als er een werkplek geboekt is.

Looproutes en markeringen

Sommige plekken zijn te smal om elkaar te passeren. Breng in die gevallen markeringen aan op de vloer bijvoorbeeld met tape op de vloer. Doe het vooral ook op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals de koffiecorner. Want als het weer ‘ouderwets gezellig’ is, dan vergeet je de afstand nog weleens…

Clean desk policy

Ook aan te raden na het coronavirus is om medewerkers te verplichten de werkplek na afloop schoon achter te laten. In dit geval betekent dat niet alleen het meenemen van je spullen, maar ook even een papierendoekje met ontsmettingsmiddel over het werkblad. Een schone werkplek heeft nu meer dan ooit met hygiëne te maken en niet met ogenschijnlijke netheid.

Is het samenwerken blijvend veranderd?

Wij denken dat er een groter deel van werkend Nederland vaker zal overwegen om enkele dagen per week thuis te werken. Want een schonere lucht en minder reistijd heeft ook zo z’n voordelen.

Reacties worden altijd op prijs gesteld.

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Call Now Button