1 juni 2021

SMS fraude

Afgelopen week wordt er malware verspreidt via een SMS. In deze sms word je gewezen dat er een pakket klaar staat. Verder staat er een link in naar een website.

Na het klikken op de link, krijg je namelijk het verzoek om een track-and-trace-app te downloaden. Deze app bevat kwaadaardige software. De malware werkt alleen op Android en niet op Iphones.

Mocht je op de link hebben geklikt, wordt er gevraagd om speciale toestemming (het installeren van apps uit onbeveiligde bronnen). Hier zit het probleem, als deze toestemming is gegeven, kan de malware zichzelf installeren.

Als je onverhoopt deze app hebt geïnstalleerd, neem gerust contact met ons op nemen (enige wat werkt, is de telefoon terugzetten naar fabrieksinstellingen).

Flutbot is een malware die banktransacties kan wijzigen en cryptocoint steelt. Verder worden je contactpersonen gedeeld met de aanvallers en zullen zij ook smsjes krijgen.

Vaak worden er ook vanuit de mobiel veel smsjes verstuurd waardoor je rekening ineens een stuk hoger kan uitvallen.

Info vanuit de politie
Pas op: misleidende sms’jes over postpakketten | politie.nl

Wat kun je doen om dit te voorkomen

  1. Houd je GSM up to date. Installeer alle updates
  2. Installeer alleen apps vanuit de standaard app-store/ play store
  3. Klik nooit op links als je niet weet waar ze vandaan komen.
  4. Als je een bericht over een pakketje krijgt, ga dan na of je iets besteld hebt. En controleer dit op de website of app van de betreffende winkel.
  5. Wij als IRIS one leveren remote management tool om dit soort zaken te voorkomen. (intune )
  6. Zorg dat er awareness is