Leer van het hete weer! Gaf het gedonder- of roze wolken?

Laatst stelde een klant mij een uitdagende vraag: “Rob waar ben jij verbaasd over geweest de laatste tijd?” Razendsnel was mijn antwoord: “De manier waarop mensen met het hete weer van de afgelopen tijd zijn omgegaan.” En terwijl ik dat zei realiseerde ik mij dat uit de ‘weer-beleving’ best een interessante lering valt te trekken. Want we gaan er niet allemaal even zonnig mee om.

Mijn verbazing

De manier hoe mensen omgaan met het hete weer liep nogal uiteen. Er werden zuchtende, klagende naar zuurstof snakkende personen door mij gesignaleerd, maar ook mensen die opgewekt, fluitend met de airco aan lekker aan het werk gingen. Best gek eigenlijk. Daarbij trok ik voor mijzelf de conclusie dat als je er van tevoren van uitgaat dat het bloedheet en benauwd gaat worden dit waarschijnlijk ook extra gestimuleerd wordt in je toch al oververhitte hersenpan. De ‘ellende’ die je jezelf hebt ingeprent ervaar je nog wat heftiger.

De blije en spontane medewerkers zijn denk ik vooral mensen die van nature de neiging hebben om zaken die niet te beïnvloeden gewoon te ondergaan en te nemen zoals ze zijn. Zouden controlerende mensen, of mensen die al besloten hebben dat iets op een bepaalde manier moet gebeuren, meer moeite hebben met het ondergaan van deze verzengende hitte? Ik vroeg mij dat gewoon af. Die hete zon valt immers niet even in temperatuur terug te draaien en dus controleerbaar te maken.

Doordenkmomenten in de hitte

En toen ging ik verder denken, het zal de hitte wel geweest zijn. Zijn goede verkopers bijvoorbeeld niet de verkopers die niet precies van tevoren al besloten hebben hoe iets zou moeten zijn? En er is nog zo’n brainwave die ik had; er zijn mensen die als ze een cadeautje krijgen al denken dat er toch niets leuks in zal zitten, maar er zijn ook mensen die blij zijn omdat ze iets open mogen maken. Zelfs als het achteraf niets voorstelt hebben ze toch de twinkeling in hun ogen. Tot slot dacht ik aan al die mensen die klagen wanneer blijkt dat er ook een concurrent aan tafel zit. Persoonlijk zie ik dat vooral als uitdaging om te laten zien waar je beter in kunt zijn. Anders speel je maar een eenzame wedstrijd, toch?

Wij prefereren roze wolken

Bij IRIS one willen vooral heel optimistisch zijn. Ervoor zorgen dat we medewerkers van bedrijven echt vooruit helpen en hen inspireren. Gelukt?

Geniet van de zon!

Rob Stolzenbach

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Call Now Button