Hoe slim doen en denken we eigenlijk...

Als je het maximale uit jezelf wilt halen kan je ervoor kiezen om veel werk te verzetten met alle energie die je in je hebt. Maar het kan ook anders, door eens uitgebreid na te denken over wat je wel of niet zou moeten doen. Neem er maar eens de tijd voor. Dan kom je waarschijnlijk tot verrassende inzichten en trek je de conclusie dat je dingen doet of denkt die helemaal niet nodig blijken te zijn. Het zijn dagelijkse gewoonten en foutieve denkbeelden die ons soms belemmeren. Niets is menselijker dan dat. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

De foute aanname

Soms doe je een aanname en denk je dat iets niet kan. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Zo kan, volgens de wetten van de aerodynamica, een hommel niet vliegen. Totdat de hommel besloot zich daar niets van aan te trekken. Het maximale uit jezelf halen start dus door wat minder vaak van het onmogelijke uit te gaan en experimenteel vast te stellen of wat onmogelijk lijkt toch zou kunnen werken. Een mooi voorbeeld toch? “Niets is onmogelijk, yes we can.”

Teveel aandacht voor het gevolg in plaats van de oorzaak

Bezig zijn met gevolgen is iets wat vaak gebeurt en waar onnodig veel tijd aan wordt gespendeerd. Er wordt daardoor constant geprobeerd om problemen op te lossen en te anticiperen op gemaakte fouten. Voor sommige afdelingen lijkt dat, merkwaardig genoeg, werk geworden te zijn. Om het maximale te bereiken helpt het om de focus te verleggen op de oorzaak. Wellicht is de oorzaak wel dat iemand niet goed geïnformeerd is en er onnodig foutieve conclusies getrokken worden.

Denken dat je het wel alleen kunt…

Ken je deze persoon? Of misschien ben je het zelf wel. Probeer niet alles alleen op te lossen, want door mensen om je heen te verzamelen, die op bepaalde vlakken beter zijn dan jij, maximaliseer je het eindresultaat en ontstaat er een win-win van meerdere personen, omdat meerdere gedachten gecombineerd worden in een mooie mix.

Onnodige doe dingen

Dit zijn van die gewoonten die er tijdens het dagelijkse werk ingeslopen zijn. Bijvoorbeeld het vergaderen over reeds behaalde resultaten, terwijl je beter focus kunt hebben op datgene wat prioriteit nodig heeft. Of het altijd alles digitaal willen bewaren zonder ooit eens goed op te ruimen, daardoor creëer je onrust. Tot slot de bekende e-mail die je stuurt naar iemand die naast je zit of de nooit beantwoorde vraag die in de ‘ongewenste e-mail map’ was binnengekomen.

Welk voorbeeld heb je zelf?

Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw verhaal waarbij je dacht dat iets onmogelijk was maar het toch bleek te kunnen. Of naar gewoonten die erin zijn geslopen en die je na het lezen van deze blog vaarwel gaat zeggen.

Rob Stolzenbach – Denker & doener met passie

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Call Now Button