3 min read
3 min read
Cybersecurity en Digitalisering: Wat Prinsjesdag Bracht voor de IT-Sector
Lars van Tilburg Sep 18, 2024 3:36:32 PM
Prinsjesdag 2024 is achter de rug, en terwijl verreweg de meeste aandacht uitging naar belangrijke thema's als migratie, landbouw en koopkracht, was er ook ruimte voor digitalisering en cybersecurity. Dit zijn op dit moment de belangrijkste onderwerpen voor de IT-sector, die bepalend zijn voor de digitale positie en het concurrentievermogen van Nederland. Laten we eens kijken welke speerpunten uit de wensen van de IT-sector werden aangesneden en of deze overeenkomen met de plannen die het kabinet heeft gepresenteerd.
Wensen uit de IT-sector voor Prinsjesdag 2024
Voorafgaand aan Prinsjesdag 2024 deelden enkele experts uit de Nederlandse IT-sector hun wensen voor de regering, waarin een duidelijke focus op digitalisering en cybersecurity is terug te lezen:
-
Sterkere coördinatie en integratie van digitaliseringsagenda’s: De sector vraagt om een geïntegreerde aanpak van digitalisering, waarin technologische, juridische, economische en maatschappelijke aspecten samenkomen. Isabel Moll, Vice President bij Dell Benelux, benadrukt: "We laten ons te veel leiden door technologie in plaats van zelf de regie te nemen. We moeten digitalisering actief sturen."
-
Weerbaarheid tegen cyberdreigingen: Het verhogen van de digitale weerbaarheid van de samenleving, met name gericht op het midden- en kleinbedrijf (mkb), is een belangrijke wens. Pieter Jansen van Darktrace stelt: "Binnen het mkb valt nog veel te winnen als het gaat om cybersecurity. Ze hebben behoefte aan praktische ondersteuning in plaats van een overload aan informatie." Daarnaast is de succesvolle implementatie van wetgeving, zoals NIS2, essentieel om onze gezamenlijke weerbaarheid te verhogen. Jansen: "NIS2 is een goede stap richting het vergroten van onze cyberweerbaarheid, maar we moeten zichtbare vooruitgang boeken om te kunnen voldoen aan de vereisten. Het is essentieel dat de aandacht hiervoor niet verslapt.""
-
Regelgeving voor nieuwe technologieën: Er is een wens om te zorgen dat Europese gegevensbescherming en cyberveiligheid bij nieuwe technologieën, zoals AI, centraal blijven staan zonder innovatie te belemmeren. Casper Klynge van Zscaler zei hierover: "De Nederlandse overheid moet een leidende positie innemen om ervoor te zorgen dat Europese gegevensbescherming in het AI-tijdperk gewaarborgd blijft."
-
Bewustwording en educatie op het gebied van cybersecurity: Er wordt gepleit voor meer educatie en bewustwording bij organisaties, vooral op het gebied van actuele cyberdreigingen en het belang van cybersecuritystrategieën. Pieter Molen van Trend Micro voegt toe: "Veel organisaties zien nog niet genoeg het belang in van passende cybersecuritymaatregelen."
Plannen van het kabinet in 2024: Focuspunten voor digitalisering en cybersecurity
Tijdens Prinsjesdag kwam de overheid met enkele speerpunten die corresponderen met de wensen van de IT-sector. De focuspunten vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Troonrede laten zien dat digitalisering en digitale weerbaarheid gelukkig prominente thema’s zijn geworden:
-
Digitale weerbaarheid als prioriteit: In de Troonrede benadrukte koning Willem-Alexander dat Nederland voorbereid moet zijn op aanvallen op essentiële digitale infrastructuren: “We moeten voorbereid zijn op aanvallen op onze digitale verbindingen, wegen, energienetten, havens en waterwerken. Maar ook thuis moeten mensen zich wapenen tegen een tijdelijke uitval van bijvoorbeeld stroom en water. Voor het kabinet is weerbaarheid een zeer belangrijk thema.” Dit sluit aan bij de oproep van de IT-sector om de weerbaarheid tegen cyberdreigingen te vergroten, zowel voor organisaties als burgers.
-
Een slagvaardige en veilige digitale overheid: Het kabinet werkt aan een veilige en transparante digitale overheid, waarbij een brede “één overheidsgedachte” wordt nagestreefd. Dit sluit aan bij de wens van de IT-sector voor een geïntegreerde aanpak van digitalisering.
-
Verplichte digitale weerbaarheidstrainingen voor ambtenaren: Het kabinet neemt concrete stappen om ambtenaren beter voor te bereiden op cyberdreigingen door hen verplichte e-learningmodules over digitale weerbaarheid te laten volgen. Dit is een directe en concrete actie in lijn met de roep om educatie en bewustwording rond cybersecurity te stimuleren.
-
Investeringen in publieke waarden en technologie: Het regeerprogramma benadrukt dat de overheid wil inspelen op technologische ontwikkelingen en tegelijkertijd publieke waarden wil waarborgen. Innovaties zoals cloud, quantum en AI krijgen de ruimte, maar de veiligheid en gegevensuitwisseling blijven prioriteiten. Dit past bij de wens van de sector om technologische innovaties te ondersteunen zonder de focus op veiligheid te verliezen.
Wat komt er nog meer?
Hoewel het kabinet belangrijke stappen zet in de richting van een weerbare en veilige digitale samenleving, blijven er uitdagingen bestaan. De IT-sector blijft pleiten voor meer praktische ondersteuning voor het mkb op het gebied van cybersecurity en de gedegen implementatie van regelgeving zoals NIS2, die de cyberveiligheid in de hele Europese Unie moet verbeteren. Daarnaast zis het cruciaal dat de overheid blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling, zoals de IT-sector al jaren vraagt. De ambitie om minstens 3 procent van het BBP te besteden aan R&D moet in de komende jaren realiteit worden om de positie van Nederland als kenniseconomie te behouden. Het is echter maar de vraag of dit met alle bezuinigingen nog haalbaar zal zijn.
DE JUISTE richting, maar er is meer nodig
Prinsjesdag 2024 markeert een belangrijke stap voor de digitalisering van Nederland, met aandacht voor cybersecurity en digitale weerbaarheid. Veel van de wensen uit de IT-sector zijn (gedeeltelijk) terug te zien in de plannen van het kabinet, maar er is nog werk aan de winkel. Vooral voor het mkb en de implementatie van wetgeving zoals NIS2 is nog meer actie nodig. De komende jaren zullen uitwijzen hoe Nederland zich verder ontwikkelt en hoe goed we bestand zijn tegen de cyberdreigingen van de toekomst.
Bij IRIS one zullen we ons steentje bijdragen door bedrijven te ondersteunen bij de digitale transitie. Cybersecurity en een veilige digitale werkplek zijn voor ons prioriteit. Samen met onze partners helpen we organisaties niet alleen om zich aan te passen aan nieuwe regelgeving, maar ook om proactief in te spelen op de uitdagingen van morgen. Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen? Neem dan gerust eens contact met ons op.
Bron: dutchitchannel.nl