Blijf op de hoogte van het laatste nieuws | IRIS one

Waarom NIS2 ons allemaal raakt

Geschreven door Lars van Tilburg | Aug 21, 2024 8:40:43 AM

Een veelgehoord excuus rondom NIS2 is de gedachte dat je er alleen iets mee hoeft te doen wanneer jouw organisatie voldoet aan één van de criteria (sector, omvang, omzet). Deze nieuwe regelgeving legt extra nadruk op de verantwoordelijkheid binnen de hele toeleveringsketen en verplicht daarmee een veel breder scala aan organisaties om hun cybersecurity naar een hoger niveau te tillen. Hoe je het ook wendt of keert, NIS2 raakt ons allemaal. Maar waarom raakt dit jou?

Ketenzorgplicht: Samen Verantwoordelijkheid Dragen

Een van de belangrijkste elementen van NIS2 is de zogenaamde ketenzorgplicht. Dit betekent dat je niet alleen verantwoordelijk bent voor de beveiliging van je eigen systemen, maar ook verantwoordelijkheid draagt voor de digitale veiligheid van je hele keten, inclusief je partners en leveranciers. Als jouw organisatie diensten of producten afneemt van een derde partij, ben jij medeverantwoordelijk voor het controleren en waarborgen van de veiligheid van die externe partijen.

Dit betekent dat cybersecurity niet langer alleen de verantwoordelijkheid is van IT-specialisten, maar een integraal onderdeel van jouw bedrijfsstrategie moet zijn. Elke schakel in de keten is namelijk zo sterk als de zwakste schakel. Een beveiligingslek bij een van je partners kan verstrekkende gevolgen hebben voor jouw bedrijf en andere betrokkenen.

Impact op Jouw Bedrijf: Niet Alleen voor Kritieke Sectoren

Hoewel NIS2 zich in eerste instantie richt op essentiële sectoren zoals energie, gezondheidszorg en transport, heeft het gevolgen voor bijna elke organisatie die afhankelijk is van digitale processen en netwerken. Dit omvat ook IT-dienstverleners, cloudproviders en leveranciers van hardware en software. Daarnaast brengt de ketenzorgplicht met zich mee dat je actief toezicht moet houden op de beveiligingsmaatregelen van je partners en leveranciers. Het is niet langer voldoende om alleen je eigen beveiliging op orde te hebben; je moet ook samenwerken met je partners om te zorgen dat de gehele keten veilig is. Dit vraagt om nauwe samenwerking, transparantie en een goed begrip van de risico's binnen je netwerk.

JE PLICHTIGE KETENPARTNER VERWACHT COMPLIANCY

Als klein(er) bedrijf ben je geneigd te denken dat NIS2 voornamelijk voor grote of essentiële spelers bedoeld is, maar niets is minder waar. Als jij niet voldoet aan de NIS2-vereisten, loop je het risico dat jouw ketenpartners, die wél verplicht zijn om aan deze regelgeving te voldoen, je onder druk zetten om je cybersecurity op orde te krijgen. Doordat zij wettelijk verplicht zijn om de veiligheid van hun hele keten te waarborgen, kunnen ze genoodzaakt zijn om naar een andere leverancier te zoeken als je niet aan de eisen voldoet. Dit kan betekenen dat je belangrijke klanten verliest simpelweg omdat je cybersecurity niet op peil is.

Wat Betekent Dit voor Jou?

Voor jou als ondernemer betekent NIS2 een grotere verantwoordelijkheid op het gebied van cybersecurity. Dit vraagt om een strategische aanpak waarbij iedereen in je organisatie betrokken is, van directie tot werkvloer. Je zult inzicht moeten krijgen in je hele toeleveringsketen en zorgen voor een goede beveiliging op elk niveau. Dit kan betekenen dat je extra audits uitvoert, je leveranciers controleert op hun beveiligingsmaatregelen en contractuele afspraken maakt om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de NIS2-eisen.

Daarnaast moet je voorbereid zijn op mogelijke sancties bij niet-naleving van de richtlijn. De boetes kunnen hoog oplopen, en de reputatieschade bij een beveiligingsincident kan nog grotere gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om nu al te beginnen met de voorbereidingen om aan de NIS2-vereisten te voldoen.

WE moeten SAMEN VEILIG VOORUIT

NIS2 raakt jou omdat het de verantwoordelijkheid voor cybersecurity breder trekt dan ooit tevoren. Het is niet langer alleen een IT-kwestie, maar een strategische noodzaak die elke laag van je organisatie en elke schakel in je toeleveringsketen raakt. Je moet samenwerken, niet alleen om je eigen systemen te beveiligen, maar ook om ervoor te zorgen dat je partners en leveranciers hetzelfde doen. De ketenzorgplicht dwingt ons allemaal om cybersecurity serieus te nemen, omdat de gevolgen van een beveiligingslek niet langer beperkt blijven tot één bedrijf, maar door de hele keten kunnen doorklinken. Kortom, we hebben elkaar nodig en kunnen alleen samen veilig vooruit. 

Het is tijd om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat jouw organisatie, en die van je partners, klaar zijn voor de uitdagingen van NIS2. Benieuwd hoe IRIS one je daarbij kan helpen? Neem contact met ons op of download ons e-book!