Blijf op de hoogte van het laatste nieuws | IRIS one

Nieuwe Outlook voor Windows bereikt General Availability: tijd om over te stappen?

Geschreven door Lars van Tilburg | Aug 12, 2024 2:44:51 PM

Op 1 augustus 2024 heeft de nieuwe Outlook voor Windows de status van 'General Availability' bereikt. Dit betekent dat de software klaar is voor gebruik, géén kritieke bugs meer heeft en in principe klaar is voor gebruik. Met het bereiken van deze fase zet Microsoft een grote stap in de richting een definitieve overgang naar het nieuwe Outlook voor Windows. Wat kun jij verwachten van deze nieuwe versie van Outlook en hoe veel tijd heb jij nog om de transitie te regelen?

Wat is er anders aan de nieuwe Outlook?

De nieuwe Outlook voor Windows maakt deel uit van Microsofts "One Outlook"-visie, die alweer 4 jaar geleden (in 2020) werd gepresenteerd. Het doel is om de verschillende versies van Outlook samen te brengen in één uniforme client die op meerdere platforms kan draaien. Dit moet innovatie versnellen en nieuwe functies sneller beschikbaar maken voor gebruikers.

Hoewel de nieuwe Outlook modern en gebruiksvriendelijk is, bevat het nog niet alle functies die je gewend bent van de klassieke Outlook. Vooral als je afhankelijk bent van geavanceerde functies, merk je misschien dat de nieuwe versie nog niet alles biedt wat de klassieke Outlook wel heeft.

Impact voor verschillende gebruikers

Gebruikers van Outlook Web Access (OWA)

Als je gewend bent aan OWA, zal de overgang naar de nieuwe Outlook naadloos verlopen. De interface en functionaliteit zijn vergelijkbaar, waardoor je eenvoudig kunt overstappen en profiteren van de nieuwe updates. De nieuwe Outlook werd door kenners lange tijd de 'mooiere versie van OWA' genoemd. Tegenwoordig zijn beide versies nauwelijks van elkaar te onderscheiden. 

Gebruikers van klassieke Outlook

Voor gebruikers van de klassieke Outlook kan de overgang uitdagender zijn, omdat specifieke functies in de nieuwe versie kunnen ontbreken. Ons advies: controleer of de huidige functies die je gebruikt beschikbaar zijn in de nieuwe Outlook voordat je overstapt.

Hoe snel moet je over?

De nieuwe Outlook en de klassieke Outlook kunnen naast elkaar geïnstalleerd worden. Als gebruiker kun je schakelen tussen de twee om te zien of de nieuwe Outlook de functies heeft die je nodig hebt. Als dat niet het geval is, kun je eenvoudig terugschakelen naar de klassieke Outlook. Standaard is er een schakelknop in de gebruikersinterface van de Outlook-client om te wisselen tussen nieuw en klassiek.



Microsoft heeft eerder dit jaar het overgangsproces naar de nieuwe Outlook voor Windows, bestaande uit vier stappen, gedeeld. Dit is het belangrijkste diagram uit die Microsoft-aankondiging en illustreert hoeveel tijd er tussen de verschillende fases zit.

  • Fase 1: Opt-in: De nieuwe Outlook is beschikbaar als preview voor commerciële accounts. Gebruikers zien een "Probeer de nieuwe Outlook"-schakelaar in de klassieke Outlook en kunnen naar wens tussen de twee versies wisselen. Milestone:
  • General Availability (huidig): De nieuwe Outlook verlaat de preview-fase en wordt algemeen beschikbaar. Functieontwikkeling gaat door op basis van feedback over prioriteiten voor toekomstige releases.
  • Fase 2: Opt-out: De nieuwe Outlook wordt standaard ingeschakeld voor gebruikers, maar gebruikers kunnen nog steeds terugschakelen naar de klassieke Outlook. Deze fase wordt bereikt na een periode van functieontwikkeling en kwaliteitsbeoordeling.
  • Fase 3: Cutover In deze fase wordt de mogelijkheid om terug te schakelen naar de klassieke Outlook verwijderd. Nieuwe implementaties van Outlook via Microsoft 365 zullen de nieuwe Outlook bevatten.
 

Het nieuwe Outlook bevindt zich op dit moment dus in de fase van 'General Availability (GA)', wat betekent dat de klok officieel is begonnen te tikken en je een minimale periode van 2 jaar hebt om de versie te kiezen die je het beste bevalt. Na die periode van twee jaar zullen we stapsgewijs gedwongen worden om over te stappen naar de nieuwe Outlook. Microsoft heeft wel al aangegeven dat de klassieke Outlook tot minimaal 2029 ondersteund wordt, waardoor je nog voldoende tijd hebt om je voor te bereiden.

Wat kun je doen?

  • Probeer de nieuwe versie uit: Doen stimuleert gewenning. Zet de schakelaar daarom eens aan om te zien of de nieuwe versie je bevalt. Hiermee creëer je ook tijd voor jezelf om alvast aan de nieuwe versie te wennen, tot het moment dat de onvermijdelijke overgang komt.
  • Geef feedback: Microsoft moedigt je aan om feedback te geven via het Outlook-feedbackportaal. Dit helpt bij het verbeteren en toevoegen van functies die belangrijk zijn voor jou.

  • Blijf op de hoogte: Het is essentieel om op de hoogte te blijven van updates en nieuwe functies die worden toegevoegd. Microsoft zal blijven werken aan het verbeteren van de nieuwe Outlook en het toevoegen van functies die nodig zijn om volledig aan alle behoeften te voldoen.

Waar moet je op letten?

  • Offline functionaliteit: Momenteel is de offline functionaliteit beperkt, maar Microsoft werkt aan verbeteringen. Offline functionaliteiten in Outlook zijn functies waarmee je je e-mails en andere Outlook-gegevens kunt beheren, zelfs wanneer je geen verbinding hebt met het internet of de e-mailserver. 

  • PST-ondersteuning: Een PST-bestand (Personal Storage Table) is een gegevensbestand dat door Microsoft Outlook wordt gebruikt om lokale kopieën van je e-mails, contacten, agenda-items, en andere gegevens op te slaan. Als je PST-bestanden gebruikt, controleer dan of deze ondersteund worden in de nieuwe Outlook en wat eventuele alternatieven zijn.

  • Gevoeligheidslabels: Maak gebruik van gevoeligheidslabels om gevoelige e-mails en documenten te beschermen, vooral als je van plan bent de nieuwe Outlook te gebruiken.

Conclusie

De nieuwe Outlook voor Windows ziet er gelikt uit, doet wat het moet doen en biedt enkele interessante voordelen. Het vereist echter ook aanpassingen voor sommige gebruikers van het klassieke Outlook. Door op de hoogte te blijven van onze updates en actief feedback te geven, kun je profiteren van de verbeteringen die Microsoft zal doorvoeren in deze nieuwe versie. Het is belangrijk om een eventuele overgang zorgvuldig te plannen en te zorgen dat je onze hulp inschakelt wanneer je besluit definitief over te stappen.