Blijf op de hoogte van het laatste nieuws | IRIS one

Hoe blijf je veilig in een tijd van geopolitieke onrust?

Geschreven door Lars van Tilburg | Apr 15, 2025 8:10:26 AM

De digitale wereld wordt steeds onveiliger, en dat is voor een groot deel te wijten aan internationale spanningen. Terwijl conflicten wereldwijd oplaaien, worden ook onze netwerken, infrastructuren en systemen steeds vaker doelwit van cyberaanvallen. In deze context groeit de urgentie voor bedrijven om hun digitale veiligheid te versterken. Want wat betekent het als de internationale samenwerking met onder andere de Verenigde Staten onder druk komt te staan? En hoe weerbaar is jouw organisatie in zo’n scenario?

Bij IRIS one zien wij het als onze plicht om vooruit te kijken. We bouwen en onderhouden moderne cloudwerkplekken, en versterken die continu tegen de nieuwste dreigingen. Want in een wereld waarin cyberaanvallen steeds vaker strategisch worden ingezet door regimes als China, Rusland en Noord-Korea, is continuïteit geen vanzelfsprekendheid meer.

Digitale oorlogsvoering: al lang geen science fiction meer

De dreiging van cyberspionage en digitale sabotage is allang geen abstract risico meer. Cyberaanvallen worden dagelijks doelbewust ingezet om westerse democratieën te ontwrichten. Wat vroeger onzichtbaar en ontastbaar was, is een speerpunt van moderne oorlogsvoering geworden – met directe impact op onze samenleving. Enkele voorbeelden illustreren hoe dichtbij deze dreiging inmiddels is gekomen:

  • Rusland zette cyberaanvallen in tegen Oekraïne door energiecentrales en overheidsdiensten digitaal plat te leggen. In Nederland zagen we Russische hackers binnendringen bij de NAVO en de OPCW in Den Haag.

  • China werd in verband gebracht met de wereldwijde aanval op Microsoft Exchange Servers, waarbij ook Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstellingen en gemeenten zijn geraakt. De focus: spionage en strategische datadiefstal.

  • Noord-Korea zet ransomware in als verdienmodel. Denk aan de WannaCry-aanval die wereldwijd ziekenhuizen lamlegde. Of aan de hack op de Bank of Bangladesh waarbij 81 miljoen dollar werd buitgemaakt — via Europese tussenbanken.

“Je hoeft geen soldaten te sturen om schade aan te richten. Je hoeft alleen maar in te breken in systemen.”
Pieter Cobelens, BNR Nieuwsradio (2022)

De realiteit is dat essentiële voorzieningen zoals onze energie, waterinfrastructuur en financiële systemen volledig digitaal zijn geworden – en daardoor een interessant doelwit vormen. De ransomware-aanval op de Amerikaanse Colonial Pipeline in 2021 legde de brandstofdistributie in het oosten van de VS stil. Stel je voor dat zo’n aanval in Europa plaatsvindt — hoe kwetsbaar zouden wij zijn zonder internationale rugdekking en snamenwerking?

De Europese route naar digitale weerbaarheid

Hoewel we jarenlang sterk leunen op samenwerking met de Verenigde Staten, is het nú belangrijk om de Europese slagkracht op digitaal gebied verder te ontwikkelen. Organisaties als ENISA, de ECCC en de implementatie van de NIS2-richtlijn zijn belangrijke stappen in de goede richting. Ook in Nederland wordt volop ingezet op cybersecurity-initiatieven vanuit het Digital Trust Center, de AIVD en samenwerkingen met het bedrijfsleven.

“ZONDER AMERIKAANSE STEUN WORDT HET GAT IN CYBERCAPACITEIT IN EUROPA PIJNLIJK ZICHTBAAR. WE MOETEN ONS MINDER AFHANKELIJK MAKEN EN INVESTEREN IN EUROPESE DIGITALE SOEVEREINITEIT.”
Pieter Cobelens in gesprek met De Telegraaf (2023)

Toch blijft de trans-Atlantische samenwerking voorlopig onmisbaar. Niet alleen vanwege technologische innovatie, maar ook vanwege toegang tot wereldwijde dreigingsinformatie. Microsoft’s Threat Intelligence Center (MSTIC) is hiervan een voorbeeld: het centrum monitort dagelijks duizenden pogingen tot cyberspionage, waaronder vanuit Rusland, China en Noord-Korea, en deelt inzichten met partners wereldwijd – ook in Europa. Zonder deze technologie zou Europa kwetsbaarder zijn voor:

  • Staatsaanvallen vanuit Rusland op energievoorziening en infrastructuur

  • Digitale spionagecampagnes vanuit China gericht op bedrijfsgeheimen en innovatie

  • Ransomware-aanvallen vanuit Noord-Korea, gefinancierd door een regime in isolement

Microsoft als bondgenoot in digitale veiligheid

Ondanks de politieke onrust tussen continenten is Microsoft altijd een stabiele en betrouwbare partner voor Europa gebleken. Als technologiebedrijf werkt Microsoft al jarenlang intensief samen met Europese overheden, wetgevers en toezichthouders om te voldoen aan onze strenge privacy- en securitywetgeving, waaronder de GDPR. Ze investeren fors in Europese datacenters, zetten in op soevereine cloud-oplossingen zoals Microsoft Cloud for Sovereignty en maken hun infrastructuur actief weerbaar tegen buitenlandse inmenging.

IRIS one werkt nauw samen met Microsoft om onze klanten te voorzien van een veilige, toekomstbestendige digitale werkomgeving. Ons advies: projecteer het huidige Amerikaanse politieke klimaat niet op Microsoft, maar zie Microsoft als een betrouwbare en essentiële bondgenoot in jouw digitale verdediging.

On-premise is niet automatisch veiliger

Sommige organisaties denken dat ze veiliger zijn door hun systemen in eigen huis te houden. Maar on-premise betekent ook: zelf verantwoordelijk zijn voor updates, monitoring en detectie. In een wereld waarin aanvallen steeds geavanceerder worden, is dat nauwelijks vol te houden.

De kracht van de cloud zit juist in de schaal. Microsoft beschermt wereldwijd meer dan 1 miljard apparaten en verwerkt dagelijks 65 biljoen (!) security-signalen. Dit levert een ongeëvenaarde databasis op om nieuwe aanvallen vroegtijdig te herkennen – een schaalvoordeel dat geen enkel lokaal systeem kan evenaren.

Data-opslag: locatie doet ertoe

Een belangrijke aspect van informatiebeveiliging, zeker ten tijde van oplopende internationale spanningen, is om kritisch te kijken naar de fysieke locatie waar jouw data data is opgeslagen. Staat jouw data in een land met zwakkere privacywetgeving of politieke instabiliteit, dan loop je het risico dat jouw informatie wordt ingezien, beperkt of zelfs misbruikt bij internationale conflicten of sancties. Door je data te verplaatsen naar een Europees of Nederlands datacenter, ben je verzekerd van stabiele wet- en regelgeving, betere rechtsbescherming en meer controle over wie er toegang heeft tot jouw systemen. Bovendien vergroot je je veerkracht tegen internationale dreigingen en zorg je ervoor dat je bedrijf compliant blijft met Europese wetgeving. IRIS one kan je helpen bij besluitvorming omtrent data-opslag. 

Verstevig je digitale verdediginG

De digitale wereld is een geopolitiek strijdtoneel geworden. Cyberaanvallen zijn onzichtbaar, stil en ontwrichtend – maar ook voorspelbaar als je weet waar je moet kijken. Organisaties die nu inzetten op veiligheid, schaalbaarheid en veerkracht zijn straks beter voorbereid op alles wat komen gaat.

Bezoek daarom het IRIS ONE EVENT 2025: SECURE YOUR FUTURE op 20 mei.
Met topsprekers zoals Pieter Cobelens en Daniël Verlaan duiken we in de laatste ontwikkelingen én krijg je concrete handvatten om jouw digitale werkplek toekomstbestendig te maken.

> Meld je hier gratis aan