Europa moet versneld digitaal autonoom worden, zo concludeert Digital 9+ (D9+); een samenwerkingsverband van EU-landen die een voortrekkersrol spelen in digitalisering.
Tijdens de tweedaagse D9+ Top op 26 en 27 maart in Amsterdam spraken vertegenwoordigers van dertien EU-landen en Eurocommissaris Henna Virkkunen over de groeiende geopolitieke spanningen en de noodzaak om Europa’s digitale autonomie te versterken. In een wereld waarin technologische afhankelijkheid steeds vaker wordt ingezet als economisch en politiek pressiemiddel, is het volgens D9+ essentieel dat Europa zelf de controle houdt over zijn digitale infrastructuur en kritieke technologieën.
De ministers onderstreepten in een gezamenlijke verklaring dat Europa minder afhankelijk moet worden van buitenlandse technologieën en platforms. Kritieke sectoren zoals energie, transport en defensie leunen nu nog op digitale systemen die vaak in handen zijn van niet-Europese partijen. Recente ontwikkelingen in Nederland onderstrepen de urgentie: zo wil de gemeente Amsterdam overheidsdata niet langer op Amerikaanse cloudplatforms opslaan, en greep de Tweede Kamer in toen SIDN overwoog essentiële gegevens over Nederlandse domeinregistraties te verplaatsen naar een buitenlandse partij.
De focus van D9+ ligt op technologische soevereiniteit en strategische investeringen in cybersecurity, kunstmatige intelligentie, digitale infrastructuur en halfgeleiders. De ministers benadrukten dat Europa proactief moet investeren in deze sleuteltechnologieën, zodat bedrijven en overheden minder afhankelijk worden van geopolitieke dynamiek buiten de EU. De gedachte is dat publiek-private samenwerkingen en gerichte Europese investeringen moeten zorgen voor een concurrerend digitaal ecosysteem dat innovatie stimuleert en tegelijkertijd onze digitale weerbaarheid vergroot.
Een belangrijk thema tijdens de D9+ Top was de versnelde herziening van de Europese chipwet. De halfgeleidersector is een strategisch speerpunt waarin China, de VS en Taiwan domineren. Omdat Europa sterk afhankelijk is van import, brengt dit risico’s met zich mee in tijden van geopolitieke onzekerheid of handelsconflicten. Daarom wordt nu ingezet op een snellere versterking van de Europese productiecapaciteit.
Ook werd gesproken over de noodzaak van een onafhankelijk AI- en cloudlandschap binnen Europa. Voorstellen om Europese techbedrijven te ondersteunen bij aanbestedingen kunnen bijdragen aan een sterkere Europese digitale markt, waarbij innovatie en dataveiligheid hand in hand gaan.
Volgens de ministers moeten AI, halfgeleiders, cyberveiligheid en cloudontwikkeling absolute prioriteit krijgen. Deze technologieën zijn cruciaal voor een sterke digitale economie die minder afhankelijk is. Door nu in te zetten op digitale autonomie, kan Europa een toekomst veiligstellen waarin het minder kwetsbaar is voor externe druk en beter in staat is om eigen strategische belangen te beschermen.
Tijdens het IRIS one Event 2025: Secure Your Future op 20 mei in De Verkadefabriek gaan we dieper in op de impact van digitale afhankelijkheid, geopolitieke spanningen en de noodzaak van cyberweerbaarheid. Met de analyses en inzichten van Pieter Cobelens ontdek je welke stappen we moeten nemen om samen een veilige digitale toekomst te bereiken. Aanmelden voor dit event is gratis en kun je hier doen.
Bron: Techzine.nl