5 uitdagingen om IT beheer veilig en beheersbaar te houden

Als je IT manager bent, dan zoek je de optimale balans tussen digitale veiligheid en flexibiliteit voor de gebruikers. Je kunt het ook lezen als de balans tussen ‘alles op slot zetten’ en ‘de deur wagenwijd open.’ Als je geen IT manager bent, dan zal je wellicht niet altijd zijn of haar uitdagingen begrijpen. Maar er zijn genoeg redenen te bedenken waarom digitale veiligheid en beheersbaarheid voor de IT manager steeds uitdagender geworden is. Kijk maar naar de volgende vijf uitdagingen die vragen om een andere aanpak:

Uitdaging 1: Het toenemende aantal apparaten

De beheersbaarheid van data is behoorlijk complex geworden, omdat elke medewerker tegenwoordig belangrijke bedrijfsinformatie op de smartphone, tablet, laptop of PC thuis ontvangt. Het gaat dus niet meer om het beheren van één omgeving binnen de muren van het bedrijf. Je zult er goede afspraken over moeten maken en aan moeten geven wat er wel en niet geoorloofd is. Het ongewenst downloaden van illegale apps op een smartphone van het bedrijf is daar een voorbeeld van.

Uitdaging 2: Alles gaat naar de Cloud

ERP- en CRM systemen, maar ook alle Office gerelateerde applicaties gaan naar de Cloud. Met als uitdaging dat de deur wagenwijd open kan staan omdat data op verschillende apparaten en locaties wordt opgeslagen.

Uitdaging 3: De mix tussen zakelijke en privé-aangelegenheden op Social Media

Grote bedrijven hebben in de meeste gevallen een policy over datgene wat wel en niet via sociale media aan bedrijfsinformatie verzonden mag worden. Weten jouw medewerkers ook wat de richtlijnen van het bedrijf zijn?

Uitdaging 4: Een enorme toename van het aantal cyberaanvallen

Het afgelopen kwartaal is het aantal cyberaanvallen tot recordhoogte gestegen en met alleen een goede firewall ben je er allang niet meer. De extra uitdaging daarbij is dat cyberaanvallen steeds brutaler en geraffineerder worden waardoor mensen op het verkeerde been worden gezet. De Belastingdienst zou recentelijk sms’jes verstuurd hebben over betalingsachterstanden en ING klanten kregen het verzoek om de app te updaten. Allebei ‘fake news’, allebei enorm schadelijk!

Uitdaging 5: AI, Artificial Intelligence

De beheersbaarheid rondom digitale veiligheid wordt steeds uitdagender omdat er steeds meer apparaten aan het internet verbonden worden vanwege AI, kunstmatige intelligentie. Dat betekent ook dat hackers meer ingangen krijgen om jouw bedrijfsnetwerk binnen te dringen.

Onze conclusie: Het veilig en beheersbaar houden van IT moet anders! Want er is een steeds grotere kans op toenemende incidenten rondom de digitale veiligheid.

Tips om IT weer beheersbaar te maken

  • Neem preventief maatregelen, niet reactief, want dat is tegenwoordig niet toereikend meer.
  • Automatiseer zo veel mogelijk rondom de digitale veiligheid.
  • Hanteer een consequent veiligheidsbeleid, gedragen door het topmanagement.
  • Zorg voor de juiste rechtenstructuren.
  • Regel dat iemand uit dienst ook uit de active directory is.
  • Versleutel de belangrijkste kroonjuwelen.
  • Deel met de organisatie welke aanvallen zijn tegengehouden (Bewustwording)
  • Neem contact met IRIS one op als je hulp nodig hebt om jouw IT veilig en beheersbaar te houden. Of kijk nog even naar de video op deze pagina waarin je ziet dat traditioneel security management niet beheersbaar is.
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Call Now Button