5 menselijke tips om het maximale uit jezelf te halen...

Hoe haal je het maximale uit jouw dagelijkse werkzaamheden? Eerder schreven we al dat software, zoals Microsoft Flow daarbij kan helpen, maar veel belangrijker is dat je zelf je eigen werkplezier actief kunt beïnvloeden. Mijn eerste tip heeft te maken met iets wat ik mij ineens op vakantie besefte. Het zette mij in de doe-stand om nog meer tips te verzamelen.

Tip 1: Maak nieuwe vrienden op kantoor

Dit is iets wat eigenlijk best vreemd is; op vakantie maak je eerste ontmoetingen met mensen, maar tijdens je dagelijkse werkzaamheden zijn er collega’s waar je niet of nauwelijks iets van weet. Waarschijnlijk is er wel iemand aan te wijzen waarmee je nog nooit een kop koffie gedronken hebt. Zeker als je wat langer in een grotere organisatie werkt zouden er eigenlijk geen ‘eerste ontmoetingen’ meer mogen plaatsvinden. Eens? Neem stroopwafels mee en ga in gesprek.

Tip 2: Durf dagelijks iets impulsiefs te doen

Hoe ouder je wordt, hoe meer zekerheden en vaste patronen erin geslopen zijn. Daarom zijn veel mensen als kind het meest creatief. Daarna wordt helaas veel afgeleerd, omdat aan verwachtingen van anderen voldaan moet worden. Als je durft om iets te doen wat buiten je comfortzone en vaste patronen ligt dan haal je pas echt het maximale uit jezelf. Natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om van 9 tot 5 altijd maar hetzelfde te doen. Dat klinkt minder interessant toch?

Tip 3: Bespreek persoonlijke zaken één op één, doe het niet digitaal

Vergelijk deze tip maar met de manier waarop kinderen tegenwoordig via social media en WhatsApp ruzies uitvechten of conflicten proberen op te lossen. Daardoor wordt er van alles digitaal vastgelegd, wat niet meer terug te draaien valt. Veel menselijker is het om iemand persoonlijk te spreken op het moment dat iets uit de hand dreigt te lopen. Persoonlijke zaken bespreek je één op één en niet in de WhatsApp groep van het bedrijf waar collega’s jouw privacy, of die van een ander, kunnen aantasten.

Tip 4: Ga op zoek naar buitenstaanders

Weet je waarom? Omdat jouw manager wel weet hoe je werkt en daar een oordeel over heeft. Het kan zomaar zo zijn dat je veel meer uit jezelf gaat halen als je eens iemand anders dan gebruikelijk naar jouw werkzaamheden laat kijken. Waarschijnlijk krijg je meer verbetertips als je een ‘buitenstaander’ met een frisse blik laat kijken. Probeer maar eens.

Tip 5: Zie kritiek als een leermoment

Stel dat je collega vindt dat je iets op een andere manier moet doen. Dan zijn er twee mogelijke antwoorden: “Je moet je met je eigen zaken bemoeien” of “Dank je wel, zo had ik er nog nooit naar gekeken.” Het laatste levert altijd een win-win op. Vaak schieten we als mens in de verdediging, zonder te beseffen dat deze persoon ook wilt dat jij het maximale uit jezelf haalt. Bedenk eens wat ooit jouw beste leermoment was. Dat was waarschijnlijk iemand die kritisch was, maar jou een sprong vooruit wilde laten maken. En dat is vast gelukt.

Welke tips heb je zelf om het maximale uit jezelf te halen?

Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw aanvullende tips of ervaringen.

Rob Stolzenbach

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Call Now Button