12 thuiswerktips van IRIS one

Wist je dat Nederlanders veel meer thuis werken dan andere Europeanen? Daarom deze keer aandacht om het thuiswerken nog aangenamer te maken. Neem er rustig de tijd voor. Doe het in 2 blokken van 6 tips…

Nederlanders zijn koploper in Europa als het gaat om het aantal thuiswerkers, want zo’n 15% van de medewerkers werkt geregeld vanaf huis. Vaak met als redenen om fileleed te vermijden of niet door collega’s te worden afgeleid. Hoe zorg je ervoor dat je ook thuis het maximale uit jezelf haalt? Deze 12 tips helpen je daar bij:

Tip 1: Zorg ervoor dat je ook thuis niet wordt afgeleid

Kleine kinderen op schoot achter je laptop, dat werkt niet. Laat ze tijdens jouw thuiswerktijden bijvoorbeeld spelen bij iemand anders. Met grote(re) kinderen en andere huisgenoten gaat het om het maken van duidelijke afspraken. “Niet de muziek nu aan!”

Tip 2: Voorkom muisarmen en pijn in de rug

Veel thuiswerkers hebben last van lichamelijke bijverschijnselen. Omdat ze bijvoorbeeld vanaf de bank of kruk in de keuken aan het werk zijn. Niet doen. Een goede bureaustoel en docking station helpen je. Of heb je thuis ook zo’n stoel en losse laptop zoals het bovenstaande plaatje?

Tip 3: Houd overzicht op de werkplek

Net zoals het fijn is om een ‘clean-desk’ op kantoor na te streven geldt dat ook voor de werkplek thuis.

*Tip 4: Breng regelmaat aan in je werktijden *

Probeer, indien mogelijk, om je werktijden aan te laten sluiten bij je biologische klok. Dus ben je geen ochtendmens, dan werk je gewoon ’s avonds wat langer door. Zolang er regelmaat is houd je rust in je hoofd.

Tip 5: Werk zo veel mogelijk op een vaste plek

Wat is jouw favoriete plek? Soms is de huiskamer te donker en kijk je vanuit een lichte slaapkamer lekker op de tuin. Zoek de plek die beschikbaar is en bij jou past.

*Tip 6: Neem op tijd pauze *

Als je nu thuis aan het werk bent, ga gerust even iets anders doen. De vaatwasser uitruimen of even snel een boodschap doen. Tot zo. Dan kan je dadelijk tip 7 tot en met 12 lezen…

Tip 7: Let op digitale veiligheid

Realiseer je dat het bedrijfsnetwerk besmet kan raken als je thuis een privé PC gebruikt die niet voorzien is van de laatste veiligheidsupdates. Vermijd ook externe dragers zoals USB-sticks of externe harde schijven. Zodat klantgevoelige informatie niet plotseling thuis in een la op de slaapkamer ligt.

Tip 8: Wees alert op eenzaamheid

Er zijn bijvoorbeeld veel ZZP’ers die plotseling ervaren dat ze geen collega’s meer om zich heen hebben en het menselijke contact missen. De oplossing: Wissel thuiswerken af met het werken op bijvoorbeeld een Seats2Meet locatie. Er zijn er steeds meer van in Nederland en wie weet ontmoet je wel nieuwe klanten of word je er geïnspireerd door andere ondernemers.

Tip 9: Vier je succes, beloon jezelf

Als je thuiswerkt kan je een klantsucces meestal niet persoonlijk vieren met collega’s. Beloon daarom jezelf, of misschien wel je partner of kinderen, als de dag succesvol geweest is.

Tip 10: Vergeet niet op tijd te eten en te drinken

Omdat veel mensen thuis geconcentreerd werken bestaat de kans dat even vergeten wordt om te eten en te drinken. Als je plotseling niet meer goed na kunt denken helpt wellicht al een glas water.

Tip 11: Handel de meest urgente zaken als eerste af

Of je nu vroeg of laat begint, handel je belangrijkste ‘to do’s’ als eerste af. Later op de dag wordt de concentratie vaak minder.

Tip 12: Stop op tijd

Dus niet pas als iemand roept dat het eten klaarstaat en je gehaast aan tafel schuift. Geniet vooral ook van de privétijd thuis om het maximale uit jezelf te halen.

 

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Call Now Button